Keresés
Ref. szám:

Megbízás típusa:

Ország:

Város:

Városrész:

Ingatlan típusa:

Lakóingatlan típusa:

Üdülő típusa:

Garázs típusa:

Fűtési mód:

Alapterület:
 – 
Telek területe (ha van):
 – 
Szobák száma:
 –  db
Ár:
 – 


Top 5 lakás
ZALAEGERSZEG, Lakás - #5166333
Méret: 22 m²; Anyag: Tégla
Ár: 0,- Ft
ZALAEGERSZEG, Kereskedelmi ingatlan - #5166330
Méret: 72 m²
Ár: 0,- Ft
ZALAEGERSZEG, Családi ház - #5166329
Méret: 47 m²; Szobák: 2+1; Anyag: Tégla
Ár: 44 000 000,- Ft
ZALAEGERSZEG, Kereskedelmi ingatlan - #5166320
Méret: 28 m²
Ár: 0,- Ft
ZALAEGERSZEG, Lakás - #5166301
Méret: 55 m²; Szobák: 2; Anyag: Tégla
Ár: 0,- Ft

Sajtóhírek

Vége az álomnak: kevés hitelesen segít a kormány

2011.07.20.

Véget ért a több mint egy éve tartó illúzió: a fizetésképtelen lakáshitelesek elenyésző csoportját menti meg a kormány, legfeljebb ötezer bajba jutott adós lakását vásárolja meg az eszközkezelő 2014 végéig.

A hír forrása: hvg.hu (2011.07.19. 10:13:13)
 

Összesen legfeljebb 5 ezer lakást vásárolhatja meg a Nemzeti Eszközkezelő 2014 végéig - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból. Erre a célra idén 2 milliárd forintot engedélyez a kormány, amit Matolcsy Györgynek a Miniszterelnökség kiadásainak átcsoportosításával kell biztosítania. Arról, hogy a következő években mennyi pénzt fordíthat lakásvásárlásra az eszközkezelő, a kormányhatározat nem tesz említést. Matolcsy György júniusban egy interjúban elárulta, hogy eszközkezelésre jövőre mindössze 5 milliárd forintot irányoztak elő.

A kormányhatározatból nem derül ki az sem, mennyit fordíthat majd az eszközkezelő bérlakásépítésre. Orbán Viktor a lakáshitelesek ötpontos mentőcsomagjának bejelentésekor azt ígérte, hogy a Nemzeti Eszközkezelő részeként az adósok lakásának megvásárlása mellett egy új házépítési programot is indít a kormány. Ezt a miniszterelnök egy interjúban azzal is megtoldotta, hogy állami földterületeken, közmunkások bevonásával könnyűszerkezetes 40-80 négyzetméteres családi házakat építenek, és még veteményes is jár majd az ingatlanok mellé. A jelenlegi határozat alapján azonban úgy tűnik, hogy az eszközkezelőt csak lakásvásárlásra szánja a kormány.

Kevés lakásra jut már idén is

Az idei 2 milliárd forintos keretből nem sok bajba jutott adós lakására futja majd. A nem teljesítő jelzáloghitelek mögött álló ingatlanok többsége 5-15 millió forint közötti alsó középkategóriás lakás a Magyar Nemzeti Bank szerint.

Amennyiben a kormány az idei keretből a lehető legtöbb ingatlant akarja megvenni, akkor azokat a vidéki lakásokat kell kiválogatnia, amiket 5 millió forint körül rögzítettek a hitelszerződésben. Vidéken, a kistelepüléseken a bankokkal kötött megállapodás értelmében a rögzített forgalmi érték 35 százalékáért megkaphatja az állam az ingatlanokat, vagyis egy 5 millió forintos lakásra 1,75 millió forintot kellene költenie. Amennyiben minden megvásárolt lakás ebbe a kategóriába esne, nagyjából 1100 adós ingatlana kerülhetne idén az eszközkezelő tulajdonába.

Ha viszont az eszközkezelő a városokban, a megyei jogú városokban és Budapesten is vásárolna, akkor 800 és 1100 között lehetne a kimentett lakások száma (a bankokkal kötött megállapodás szerint ugyanis városokban a rögzített forgalmi érték 50, a megyei jogú városokban és a fővárosban 55 százalékán kaphatja meg a lakásokat az eszközkezelő, ha az adós és a bank felkínálja).

Banki szakemberek szerint azonban annak, hogy az állam csak 5 millió forintos lakásokat vesz, nem sok realitása van, ugyanis a bedőlt hitelek mögött álló ingatlanok szerződéses értéke általában meghaladja ezt az összeget, ezért érdemesebb inkább 10 milliós forgalmi értékkel számolni. Amennyiben az eszközkezelő ilyen ingatlanokat venne vidéken idén 5-600 lakást vehetne meg, ha városokban is vásárol, a kimentett ingatlanok száma 400 és 600 között lehet.

Vége az álmoknak

A kormányhatározattal lezárult a lakáshitelesek több mint egy éve tartó hitegetése, amely tavaly júniusban a miniszterelnök ígéretével onnan indult, hogy minden fizetésképtelen lakáshitelest megment a kormány. Orbán Viktor az első akcióterv keretében gyakorlatilag az összes lakáshitelesnek Kánaánt ígért: "A nemzeti eszközkezelő társaságot azért javasoljuk létrehozni, hogy a bedőlt hitelű lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok köréből, hanem egy nemzeti eszközkezelő társaság fennhatósága alá kerülhessenek, ahol tárgyalással rendezzék az eladósodott és fizetni nem képes családok és a lakáshasználat jogát."

Banki szakemberek szerint ez az ígéret rossz hatással volt a törlesztési nehézségekkel küzdők fizetési hajlandóságára, és a kormányzati kommunikáció, illetve a kilakoltatási moratórium miatt valószínűleg jóval kevesebben fizették a hiteleiket, mint ahányan képesek lettek volna.

Ahogy telt az idő, a kormány fokozatosan feladta a miniszterelnök ígéretét: tavaly októberben Matolcsy már azt mondta, csak néhány tízezer devizahitelesnek segíthet az eszközkezelő. Ezt az ígéretet, mérsékeltebb formában még idén júniusban is tartotta a kormány, ugyanis Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt ígérte, évente 5 ezer lakást vehet majd meg az eszközkezelő, ami azt jelentette, hogy legalább 10-15 ezer ingatlant kiment majd a kormány.
 


hírek

09
2017.02
Mi kerüljön egy lakásbérleti szerződésbe! (Forrás: http://richpoi.com)
Kifizetetlen számlák, elmaradt albérleti díj ? a lakás tulajdonosa pedig futhat a pénze után, és fizetheti a gyakran százezrekre rúgó közüzemi díjakat az albérlő után annak ellenére...
16
2015.12
A zalaegerszegi családi házak árának alakulása (Forrás: ingatlannet.hu)
Míg a zalaegerszegi téglalakásokat kezdi elérni a 2014-ben elindult ingatlanpiaci fellendülés, ez egyelőre nem mondható el az ugyan itt fellelhető családi házakra. Bár 2014-től stagnálni...
28
2015.10
Fókuszban a zalaegerszegi téglalakások (Forrás: Ingatlannet.hu)
Az utóbbi időben az ingatlanpiac lendületéről szóltak a hírek, azonban ez a fellendülés nem egyenletes eloszlású az egyes városokban. A legnagyobb hatás egyértelműen Budapesten érzékelhető...